Schroevendraaier Reviews | Schroefjelos

Torx Schroevendraaier

Deze schroevendraaiers kunnen worden gebruikt voor de gelijknamige schroeven die veel in de industrie werden gebruikt, waaronder door Phillips, om te zorgen dat mensen niet direct aan hun eigen apparatuur gingen sleutelen. In de loop der jaren kwamen steeds meer schroevendraaiers op de markt, waardoor mensen zelf hun apparatuur konden repareren.

Wat is de Torx schroevendraaier?  

De Torx schroevendraaier is een schroevendraaier met een zeshoekige punt die kan worden gebruikt om zogenaamde Torx schroeven los of vast te draaien. Torx schroeven zijn veel voorkomend en zijn voornamelijk te vinden in elektronische apparaten. Dankzij de zes hoeken kan de schroevendraaier op zes punten kracht uitoefenen en kunnen de schroeven doorgaans sterker aan worden gedraaid; ook zijn erg vaste schroeven daarmee makkelijker te verwijderen en is er een kleinere kans dat het gereedschap uit de kop schiet. In dit artikel zullen wij eerst een algemene beschrijving van het gereedschap geven en uiteindelijk zullen wij onze top 5 product keuzes aanbieden. Blijf dus vooral lezen als u een Torx schroevendraaier nodig heeft, of als u gewoonweg geïnteresseerd bent in de achtergrond van het gereedschap. 

Hoe ziet de Torx schroevendraaier eruit? 

Torx schroevendraaiers wijken niet enorm af van de conventionele, meest gebruikte, kruis kop schroevendraaiers. De schroevendraaiers bestaan namelijk doorgaans uit een handvat met daaraan het cilindervormige stuk metaal met een zeshoekige punt. Het enige wat echt afwijkt van de kruiskop schroevendraaier is dus de punt. De zeshoekige punt van de Torx schroevendraaier lijkt op een zeshoekige ster. Torx schroevendraaiers zijn in veel verschillende maten te verkrijgen aangezien Torx schroeven voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo worden de schroeven bijvoorbeeld in veel IPhone modellen gebruikt, maar ook in Playstations. Torx schroevendraaiers komen ook veel voor in de vorm van schroevendraaiersets met daarin een handvat waar veel verschillende zogenaamde bitjes op kunnen worden gezet. 

Geschiedenis van de Torx-schroevendraaier?  

De Torx schroef, en dus ook de Torx schroevendraaier, worden gebruikt vanaf 1967 en werden eind 20e eeuw en begin 21e eeuw steeds vaker als alternatief voor de kruiskop schroef en kruiskop schroevendraaier gebruikt. Zoals eerder genoemd, brengt de Torx schroef en schroevendraaier combinatie enige voordelen in het gebruik. Zo schiet het gereedschap minder snel uit de kop en kan er meer kracht worden overgebracht op de schroef. Hiervoor is de schroef ideaal voor elektronische apparaten die in een korte tijd stevig in elkaar moeten worden gezet. Dit heeft voornamelijk gezorgd voor de opmars van het type schroef en schroevendraaier. 

 

Deze schroeven en schroevendraaiers werden ontwikkeld door het bedrijf Camcar Textron, nu heet  het bedrijf Camcar innovations. Dit bedrijf werd begin 1940 opgericht en werd bekend als een van de eerste die cold forming inzetten voor de productie van schroeven. Dit is een proces waarbij het metaal op kamertemperatuur wordt gevormd, door dit op hoge snelheid samen te drukken. Op deze manier kreeg je veel sterkere schroeven, die dus bijvoorbeeld gebruikt konden worden voor vliegtuigen. Het was een methode waar in die tijd veel producenten van dachten dat het niet kon. Door dit proces konden er snel, voordelig en relatief consistent geproduceerd worden.

Deze schroevendraaiers zijn in licentie gegeven aan andere fabrikanten, zodat deze partijen de schrevendraaier ook kunnen produceren. Wel wordt alles met een nauwlettend oog gevolgd door Camcar.

Waar gebruik je de schroevendraaier voor? 

Torx schroeven worden dus veel in elektronische apparaten gebruikt, omdat de schroeven efficiënter en gemakkelijker te bedienen zijn dan reguliere schroeven. Daarnaast zijn ze ook veel te vinden bij houtbewerking. Hier hebben Torx schroeven vaak de voorkeur omdat er meer kracht op deze schroeven kan worden gezet en dit is natuurlijk erg gewenst om door het harde hout heen te komen. De schroef heeft wel ook een nadeel, deze kan namelijk alleen door een Torx schroevendraaier vast of los worden gedraaid. Ook, in tegendeel tot conventionele platte- en kruiskop schroeven, moet precies de juiste maat schroevendraaier worden gehanteerd. Als de maat een klein beetje afwijkt, zal het gereedschap niet werken. Dit is dus ook een groot aandachtspunt wanneer men een dergelijke schroevendraaier wilt aanschaffen. Aangezien Torx schroeven in vele afmetingen voorkomen en de maat erg belangrijk is, is het waarschijnlijk handig om een set aan te schaffen.  

Torx-schroevendraaiers in alle maten

Veel bedrijven bieden Torx schroevendraaiers aan in elke maat. Deze schroevendraaiermaten worden ook wel aangegeven in TX . De maten die beschikbaar zijn voor gebruik zijn de maten: TX1 tot TX42. Torx schroeven moeten altijd overeenkomen met de grootte van de schroevendraaier voor de juiste nauwkeurigheid. Ook geeft het geeft je veel meer grip en kan je hierdoor meer kracht er op zetten, wat je tijd bespaart.

Samenvatting 

De Torx schroef heeft zijn opmars gemaakt in de elektronica industrie en komt tegenwoordig voor in veel apparaten. Hierdoor is een Torx schroevendraaier een must have voor mensen die regelmatig of sporadisch zelf reparaties willen uitvoeren aan eigen apparaten. De schroevendraaiers zijn vaak in sets te vinden die ideaal zijn wanneer u vaak verschillende reparaties uit voert of uit wilt voeren. Ook kunt een enkele schroevendraaier, of kleinere set aanschaffen als u niet verwacht verschillende reparaties uit te gaan voeren in de toekomst. 

 

Top 5 torx schroevendraaiers kopen

1. Makita E-13530 Schroevendraaierset

Deze torx schroevendraaierset bestaat uit vijf torx schroevendraaiers met een magnetische punt. Ook hebben alle vijf de schroevendraaiers een anti-slip handgreep. Dit maakt de schroevendraaier ideaal in gebruik. De set bestaat uit de volgende afmetingen:  T10x100mm, T15x100mm, T20x100mm, T25x100mm en T30x100mm. De schroevendraaiers worden met een 9,4 beoordeeld.  De set is zeer redelijk geprijsd en heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding van deze top 5.

2. Verstelbare torx schroevendraaier

Dit is gelijk de duurste optie van de top 5, echter is dit niet zonder reden. De schroevendraaier heeft een instelbare Kraftform VDE draaimomenthandhouder. Hiermee kan je met een draaiende beweging de afmeting creëren die je wil. Zo heb je altijd een passende torx schroevendraaier. De range hierin is van  1,2-3,0 Nm. Je hoort en voelt heel duidelijk het ingestelde draaimoment als je dit bereikt.

3. Uitgebreide Schroefbitset 

Als je een elektrische boor-/schroefmachine hebt, waarbij je de bitjes kan verwisselen, is deze bitset ideaal. Het heeft meerdere maten voor de torx-vorm, waaronder: T7, T8, T9, T10, T15, T20, T25, T27, T30 en T40. Ook bevat het de zespuntige ster. Deze torx schroevendraaierset bevat de set een magnetische bithouder. 

4. Bits 28-stuks

Deze set heeft meerdere torx bits, een handgreep met magnetische bithouder en draaibare kop. Buiten de torx maten: T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, T15  bevat de set ook nog zeskant-schoefbits en kruiskop-schroefbits.

5. Gereedschapmodule schroevendraaier torx

Deze torx gereedschapmodule bevat de volgende torx maten:
  • TORX T8
  • TORX T10
  • TORX T15
  • TORX T20
  • TORX T25
  • TORX T30