Schroevendraaier Reviews | Schroefjelos

Horloge Schroevendraaier

Mocht je zelf je horloge willen repareren en niet naar een horlogemaker willen gaan, dan heb je natuurlijk wel een Horloge schroevendraaier hier voor nodig.

Wat is een horloge schroevendraaier?

De kleine omvang van horloges vraagt om kleine schroeven die niet kunnen worden aan- of losgedraaid met reguliere schroevendraaiers. Horloge schroevendraaiers zijn dus een vereiste voor professionele reparateurs, maar ook voor mensen die op de hoge reparatie kosten willen besparen door zelf kleine reparaties aan hun horloge uit te voeren. De schroevendraaiers komen doorgaans voor in maten tussen de 0.8 en 1.6 mm en hebben voornamelijk een platte kop. Deze
schroevendraaiers hebben bovendien een roterende component dat het gebruiksgemak verbeterd. De schroevendraaiers worden vaak in sets verkocht met kop afmetingen van 0.8 tot 1.8 mm. Er zit natuurlijk wat verschil tussen schroevendraaier sets en er zijn een aantal dingen waar men rekening mee moet houden bij de aankoop. In de volgende alinea’s zal eerst een algemene beschrijving volgen, waarna verschillende horloge schroevendraaier sets worden beoordeeld.

Hoe ziet de horloge schroevendraaier eruit?

Horloge schroevendraaiers zijn vaak geheel van metaal gemaakt en bestaan doorgaans uit een cilindervormige behuizing met de platte kop aan het einde van een dun uitstekend staafje bevestigd aan de behuizing. Aan de behuizing zit vaak een roterende component, dat het overpakken van de schroevendraaier overbodig maakt. Het roterende component aan het begin van de
schroevendraaier is gefixeerd in de handpalm, waardoor de rest van de schroevendraaier met enkel de vingers van één hand gedraaid kan worden. Ook is de behuizing voorzien van een grove textuur wat u van meer grip voorziet. In veel horloge schroevendraaier sets is iedere schroevendraaier voorzien van een unieke kleur. Hierdoor kunnen wat meer ervaren reparateurs snel zien welke schroevendraaier ze nodig hebben, waardoor de reparatie sneller verloopt.

Geschiedenis van horloge schroevendraaier

Tussen 1504 en 1508 maakte de Duitser Peter Henlein ’s werelds eerste draagbare klok die kan worden gezien als het eerste horloge. Dit was alleen een heel ander apparaat dan de polshorloges van nu. Destijds werden de ‘horloges’ namelijk of aan een riem of aan een ketting bevestigd en de behuizing was aanzienlijk groter dan bij een polshorloge. Rond 1550 werden voor het eerst schroeven gebruikt in de draagbare klokwerken en in 1810 werd pas het polshorloge uitgevonden zoals wij die nu kennen. Deze uitvinding komt oorspronkelijk van het Frans/Zwitserse horlogemerk Breguet en hier komen dus ook de eerste horloge schroevendraaiers zoals wij die kennen vandaan. De polshorloges waren voor lange tijd een ‘vrouwensieraad’ en waren niet voor iedereen weggelegd. Dit veranderde in de 20e eeuw; in de Eerste Wereldoorlog kregen officieren van de meeste partijen polshorloges van het leger kregen die ze na de strijd mochten houden. Dit heeft enorm bijgedragen aan de populariteit van polshorloges die enorm is gegroeid over de jaren. Uiteraard is de vraag naar horloge schroevendraaiers meegegroeid.

Waar gebruik je de schroevendraaier voor?

De horloge schroevendraaier is dus bedoeld voor experts of amateurs die effectief horlogereparaties uit willen voeren. Dit type schroevendraaier geeft een aantal voordelen over ander kleine schroevendraaiers. Ten eerste zit er in een horloge schroevendraaier set gegarandeerd een schroevendraaier die perfect op de schroeven in uw horloge past. Bovendien zijn deze schroevendraaiers gemaakt om gebruiksgemak te vergroten, want het is natuurlijk al lastig genoeg om de kleine schroefjes los en vast te draaien. Dit verbeterde gebruiksgemak komt voornamelijk door het roterende component, maar ook door Uiteindelijk zal een horloge schroevendraaier set horloge-reparaties versimpelen voor een zeer redelijke prijs.