Schroevendraaier Reviews | Schroefjelos

Hoe verwijder ik een dolgedraaide schroef?

Als de schroef aan de kop beschadigd is en je deze er dus niet meer uitkrijgt, kan dit heel vervelend zijn. Er zijn meerdere manier om de schroef alsnog uit het hout te krijgen. Het beste is natuurlijk het voorkomen van een dolgedraaide schroefkop. Dit doe je door altijd de juiste schroevendraaier of de juiste bit te gebruiken. Ook kan het liggen aan het toerental van je boormachine. 

 

Af en toe kan je een schroef nog los krijgen door een elastiekje te gebruiken. Als je het elastiekje op de doorgedraaide schroefkop legt en deze vervolgens met de schroevendraaier er in duwt, kan je wellicht door te draaien de schroef alsnog loskrijgen. Dit komt doordat het elastiek de lege ruimte opvult en daardoor meer wrijving creëert. 

 

De beste optie om een dolgedraaide schroef te verwijderen, is de zogenaamde schroefverwijderaar. Deze schroefbits hebben vaak twee kanten. Een kant om te frezen en een kant om vervolgens de schroef eruit te halen.

Hoe werkt het?

Gebruik eerst de freeskant naar buiten. Stel vervolgens bij de boormachine in dat het linksom draait. Plaats hierna de freeskop in het midden van de beschadigde schroef. De bedoeling is daarna om rustig te blijven boren, totdat de schroefkop helemaal glad is. Dan is het tijd om het bitje om te draaien. Als je nu de schroefkant naar buiten doet en vervolgens deze weer plaats in het midden van de schroefkop, zal je zien dat als je boort dat de schroef los komt. Ook hierin moet de boormachine naar links draaien. Belangrijk is wel dat je kracht moet plaatsen op de boor en de toeren niet te hoog zet. Dit werkt op alle soorten schroeven en is dus ideaal als je schroef vast zit.

Waar kan je het kopen?

Een schroefverwijderaar is in de meeste bouwmarkten en klusspeciaalzaken te vinden. Ook online is het gemakkelijk te bestellen. Bovenin het artikel staat een product die direct besteld kan worden, maar je kan natuurlijk ook langs jouw dichtbijzijnste winkel gaan.