Schroevendraaier Reviews | Schroefjelos

Imbus Schroevendraaier

De inbus-schroevendraaier heeft een zeshoekig uiteinde en word hierdoor ook wel zeskantschroevendraaier genoemd. Je kan deze schroevendraaiers gebruiken voor bijpassende schroeven en bouten, zodat je extra grip krijgt.

Er worden steeds vaker in de huidige industrie van dit soort bevestigingen gemaakt, dus een goede zeskantschroevendraaier in je gereedschapskist is zeker geen overbodige luxe. Deze indraaiers van schroeven zijn beschikbaar in verschillende maten die meestal worden aangegeven in millimeters.

Buiten deze zeskantschroevendraaier is er ook nog een zeskantschroevendraaier met de zes kanten aan de binnenkant van de schroefbits. Deze schroevendraaier fungeert meer als inbussleutel. 

Wat is een imbusschroevendraaier?

Een imbusschroevendraaier is een soort schroevendraaier die speciaal is ontworpen om schroeven met een inbuskop aan te draaien of los te draaien. Inbuskoppen hebben een zeshoekige uitsparing die bekend staat als een “inbus” of “zeskant”. Imbusschroevendraaiers hebben een lange steel met aan het uiteinde een zeskantige punt die in de inbuskop past. Het gebruik van een imbusschroevendraaier is vergelijkbaar met het gebruik van een platte of kruiskopschroevendraaier, maar in plaats van de schroefkop vast te houden, plaats je de zeskantige punt van de schroevendraaier in de inbuskop van de schroef. Hierdoor wordt er een stevige verbinding gemaakt die vaak beter bestand is tegen hogere koppelwaardes dan andere soorten schroeven.

 

Imbusschroevendraaiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten om te passen bij de verschillende inbusmaten die op de markt zijn. Vaak worden ze geleverd in een set van verschillende maten zodat je voor elke inbuskop de juiste schroevendraaier bij de hand hebt. Het gebruik van de juiste maat is belangrijk om ervoor te zorgen dat de schroef niet beschadigd raakt tijdens het aandraaien of losdraaien.

Imbusschroevendraaiers worden vaak gebruikt bij de montage van fietsen en meubels, maar worden ook gebruikt in de elektronica, automotive en machinebouw. Ze zijn een essentieel gereedschap voor elke doe-het-zelver of professional die regelmatig met inbusschroeven werkt.

Geschiedenis Imbus schroevendraaier

De geschiedenis van de imbusschroevendraaier gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1909 ontwikkelde de Duitse ingenieur Gustav A. Baur een zeskantige inwendige uitsparing in een bout en een sleutel om deze bouten aan te draaien en los te maken. Hij kreeg hiervoor in 1913 een patent.

De imbusschroef en de bijbehorende imbussleutel werden al snel populair vanwege hun vele voordelen ten opzichte van conventionele schroeven en schroevendraaiers. Ze waren gemakkelijk te gebruiken en waren minder gevoelig voor het beschadigen van de uitsparing in de schroefkop. Bovendien konden ze met een kleine hoek worden aangedraaid, waardoor ze geschikt waren voor gebruik in nauwe ruimtes en bij complexe montages.

Tegenwoordig worden imbusschroeven en bijbehorende imbussleutels veel gebruikt in de industrie, in de bouw, in de meubelindustrie, en bij het monteren van fietsen en motorfietsen. De imbusschroef en imbussleutel zijn een onmisbaar gereedschap geworden voor elke doe-het-zelver en professional.