Schroevendraaier Reviews | Schroefjelos

Hoe schroef ik in hout?

Als je wil gaan schroeven in hout is het belangrijk om er voor te zorgen dat het hout niet gaat splijten, maar hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurt? Zorg er voor dat je de juiste schroef kiest, voorboort en dat je op de juiste manier schroeft.

Voorboren

Ten eerste is het belangrijk om voor te boren, zonder voorboren is het risico dat het hout gaat splijten in de richting van de houtnerf namelijk veel groter. Dit komt doordat de schroef ruimte inneemt in het hout. Als je de schroef direct in het hout boort, kan de druk in het hout te hoog worden. Hierdoor zal het hout gaan splijten.

Als je gaat voorboren is het belangrijk dat je met een iets dunnere schroef of schroefkop het gat boort. Ook is het belangrijk om niet volledig door te boren. Kies er liever voor om tot tweederde van de normale afstand te boren.

 Kies de juiste schroef

Ook de schroef die je kiest kan een verschil maken in het wel of niet splijten van het hout. De oude traditionele houtschroeven hebben namelijk een hoger risico op splijten bij gebruik dan de nieuwe universele houtschroeven of specifieke houtconstructieschroeven. Deze hebben namelijk betere vormen om het hout beter weg te frezen en weg te voeren. Ook spaanplaat-schroeven werken beter, door een verschil in schroefdraad.

Ook de dikte van de schroef is van belang. Hoe dikker de schroef, hoe groter de zijwaartse druk die ontstaat in het hout. Kies dus altijd een dunnere schroef dan een dikke schroef indien mogelijk. Ook voor voorboren kan je beter een dunnere schroef nemen.

Juiste manier van boren

Als je eenmaal hebt voorgeboord en de juiste schroef hebt gekozen, is het ook belangrijk dat je de schroef niet te diep boort. Afhankelijk van het soort hout, kan het te diep boren van een schroef, leiden tot splijten van het hout. Sommige schroeven hebben een verzonken kop met ribbels aan de onderkant. Deze kunnen over het algemeen iets dieper worden geboord, dan de soortgenoten. Alleen is het alsnog aan te raden niet te diep te boren.