Schroevendraaier Reviews | Schroefjelos

Hoe je zelf een schroevendraaierrek maakt: een stapsgewijze handleiding

Het maken van een schroevendraaierrek is een eenvoudige en praktische manier om je schroevendraaiers georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk te houden. In deze stapsgewijze handleiding leer je hoe je zelf een schroevendraaierrek kunt maken, zodat je altijd je Torx, haakse schroevendraaier, kruiskop en andere schroevendraaiers bij de hand hebt.

Benodigdheden

 • Houten plank (ongeveer 50 cm lang, 10 cm breed en 2 cm dik)
 • Houten lat (ongeveer 50 cm lang, 2 cm breed en 1 cm dik)
 • Houtlijm
 • Schroeven
 • Boormachine met boor- en schroefbits
 • Schroevendraaiers om de gaten op maat te maken
 • Houtzaag
 • Schuurpapier
 • Potlood
 • Meetlint
 • Winkelhaak

Stap 1: Het hout voorbereiden

 1. Zaag de houten plank en lat op de gewenste lengte (ongeveer 50 cm). De exacte lengte is afhankelijk van het aantal schroevendraaiers dat je wilt opbergen en de beschikbare ruimte.
 2. Schuur de randen van de gezaagde stukken hout met schuurpapier om eventuele splinters te verwijderen.

Stap 2: De gaten markeren

 1. Bepaal hoeveel schroevendraaiers je wilt opbergen en verdeel de houten lat in gelijke secties, afhankelijk van het aantal schroevendraaiers.
 2. Gebruik een potlood en een winkelhaak om de locaties van de gaten voor de schroevendraaiers op de lat te markeren. Zorg ervoor dat de gaten ver genoeg uit elkaar liggen, zodat de schroevendraaiers elkaar niet raken.

Stap 3: De gaten boren

 1. Kies een boorbit die iets kleiner is dan de diameter van de schroevendraaiers die je wilt opbergen.
 2. Boor de gemarkeerde gaten in de houten lat, ongeveer 1 cm diep.
 3. Schuur eventuele ruwe randen rond de geboorde gaten met schuurpapier.

Stap 4: Het schroevendraaierrek monteren

 1. Lijm de houten lat op de houten plank, zodat de geboorde gaten naar boven wijzen.
 2. Gebruik de boormachine en schroeven om de lat stevig aan de plank te bevestigen.

Stap 5: Het schroevendraaierrek aan de muur bevestigen

 1. Bepaal de locatie waar je het schroevendraaierrek wilt ophangen en markeer met een potlood waar de schroeven moeten komen.
 2. Boor gaten in de muur op de gemarkeerde locaties, met behulp van een geschikte boorbit voor het type muur (bijv. beton, gipsplaat).
 3. Plaats muurpluggen in de geboorde gaten indien nodig.
 4. Lijn het schroevendraaierrek uit met de gaten in de muur en bevestig het rek met schroeven aan de muur.
 5. Controleer of het rek stevig aan de muur is bevestigd en of het waterpas is.

Stap 6: Plaats de schroevendraaiers in het rek

 1. Plaats je schroevendraaiers in de geboorde gaten op het rek. Zorg ervoor dat elke schroevendraaier stevig in het gat zit en niet kan vallen.
 2. Indien gewenst, label de gaten met de namen of typen van de schroevendraaiers voor eenvoudige identificatie, zoals Torx, haakse schroevendraaier, kruiskop, enz.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een zelfgemaakt schroevendraaierrek om je gereedschap georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk te houden. Dit rek is niet alleen functioneel, maar kan ook een aantrekkelijke toevoeging zijn aan je werkruimte.

Extra tips voor het aanpassen en onderhouden van je schroevendraaierrek

Nu je schroevendraaierrek klaar is, zijn hier enkele extra tips om het nog functioneler en duurzamer te maken:

 1. Verf of beits het rek: Om het rek een persoonlijk tintje te geven en het beter te laten passen bij de rest van je werkruimte, kun je het houten rek verven of beitsen in een kleur naar keuze. Zorg ervoor dat je een geschikte verf of beits gebruikt voor hout en volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen.
 2. Breid het rek uit: Als je merkt dat je meer schroevendraaiers verzamelt, kun je gemakkelijk extra latten toevoegen aan het rek om meer opbergruimte te creëren. Voeg gewoon een andere lat toe met dezelfde afmetingen en boor de benodigde gaten voor de extra schroevendraaiers.
 3. Regelmatig onderhoud: Om ervoor te zorgen dat je schroevendraaierrek in goede staat blijft, is het belangrijk om het regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Maak het rek af en toe schoon met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Controleer ook de bevestigingsschroeven om er zeker van te zijn dat ze nog steeds goed vastzitten.
 4. Label de schroevendraaiers: Om het nog eenvoudiger te maken om de juiste schroevendraaier snel te vinden, kun je labels aanbrengen op de schroevendraaiers zelf. Gebruik bijvoorbeeld een permanent marker om de naam of het type van de schroevendraaier op het handvat te schrijven.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je zelfgemaakte schroevendraaierrek een effectief en duurzaam hulpmiddel is voor het organiseren van je gereedschap. En vergeet niet om regelmatig de geschiedenis van de schroevendraaier en andere interessante artikelen over schroevendraaiers te bekijken op schroefjelos.nl.